Salam,entri ni kena dianggap cerita dua hari sudah......
...............................................................................................................................
Suatu petang,lokasi - di rumah sendiri...
"Yah,baju raya anak ( baca sekali- baju raya ibu ) belum beli ni...."
"Emmmm....yelah......"
.....itu je????.....
......................................................................................................................

Malam esoknyer....
"Nah....gi beli baju raya..."
"Apa ni yah?" ( buat buat bute,padahal nampak DUIIITTTT...)
"Elleehhhh...wat tanyee..."
"He he he...time kaciiihhhh..."

.....................................................................................................................

Petang esoknye lagi.....

Misi mencari baju Cik Bab bermula. My Sivaji The Boss tak pegi,sebab dia bukan jenis yang suke bersesak,beratur nak membayar. Nak citer sikit - Kitorang kalau pergi sekali bershopping,dia pastikan waktu tak ada jem ( ada ke kat KL ni tak jem????ada la kut...kul 3 pagi .....)pernah sekali shopping kat IKEA,dah penuh barang dua troli besar,time nak bayar,manusia punya laaa ramai...terus dia ajak balik...aduiii bengkeeekkk jeee...kalau dia ikut pun,tunggu kat kete je,mana senang hati kita nak bershopping,mana nak pilih barang,mana nak ingat dia tunggu lama dalam kete,takut la kene 'colekkkk...'- so baik pergi sendiri...dia tau ai tak selingkuh punyer....

Hhhmmmm...KL memang sentiasa sesak....

Cuaca macam mendung...tak kira,redah gakk...

Cik Bab layan boring,nyanyi dan rekord sendiri,dengar sendiri..

Mencari parking satu hal ( ni part yang paling my Mr Sivaji The Boss tak gemo...),parking punya la mahal,skali masuk RM10 hengget....kaye deme ni...

Sambil cari parking,tanya Cik Bab nak baju apa?

"Emmm baju kebaya.."

"Hah?"

"Boleh la bu..."( sambil lentok kepala...)

Masuk ke kedai pertama di Pertama Kompleks..terus dia berkenan kebaya purle...saiz M...saiz S tak masyukkkkk....


Sampai dua orang belek....


Ikat pareo lagi....
Tadaaa....Cik Bab dan kebaya pendeknye...baru aku tersedar,dah besar rupanya anak aku ni...dah ada taste sendiri...rasa macam baru mengandungkan dia selama 9 bulan 22 hari ( orang kata mengandung 9 bulan 10 hari,Cik Bab lewat keluar 12 hari...)Dah pukul 6.30 bergerak ke SOGO nak berbuka,kena pergi awal,kalau tak,berbaris panjang,dah awal tu,makan pun kena order awal...maka nak menunggu ke waktu berbuka tu,tengoklah rupa Cik Bab....
aduuiiii..tak boleh tahan...air,air,air...

Lambat lagi ke bu.....

Emmmm...
Aku buat ape?..he he he..shopping shopping gak...esok nak exam wei...baca buku....!!!!
Lepas berbuka,(tak sempat nak snap pic masa berdoa dan makan...sebab ai pun nak berdoa gakkk...)dan selepas menunaikan apa yang wajib,time ibu plak shopping....sabo dek yerr...
Cik Bab membaca sambil tunggu ibu try kasut, di kelilingi beg beg plastik yang dah sedia nak diangkut..

Ok,baju kebaya Cik Bab dah settle,baju casual dia pun ada la sikit dengan kasut,time nak masuk kete terpandang bulan yang cantikkkk sangat...aku memang gila tengok bulan, baru nak setting setting meriam,dah kena pon pon dek kete belakang,pada hal banyak lagi tempat kosong....aku pun snap dengan setting yang ader...tak cantik laaa..
bulan penuh 15 ramadhan
Sepanjang jalan balik ke rumah,aku terfikir,bersyukur dengan rezeki yang diberi Allah,boleh gak sedikit sebanyak untuk anak,apa hal dengan mereka yang tak ada...rasa sebak...terus ingatkan Cik Bab,"Dik,kita kena syukur pada Allah,sebab kita ada rezeki nak beli semua ni,cuba bayangkan orang yang susah,sebab tu kita kena buat baik,sembahyang,tanda syukur dan terima kasih pada Allah,balik nanti jangan lupa wish thank you pada ayah tau...."dan tetiba je telefon berdering...
My Sivaji The Boss call...
....................................................................................................................................................................
"Ye yah?"
Kat mane????lamanyer shopping..."
"Ye la,duit tak abis lagi,abis duit nanti kami balik laaa...."
( padahal dah nak sampai,padan la kena spot chek,dah nak dekat pukul 10 maaa...)
ps:Syukur dengan rezeki Allah and TQ Boss....

3 dah buat karangan gred A:

kakcik said...
This comment has been removed by the author.
kakcik said...

Salam Nurin..

seronok beli baju anak dara, kan? Macam2 fesyen ada..

Macam kakcik, cukuplah seluar dan kemeja t je.. dah semuanya hero.. :)

Cikgu Nurin said...

tu laa..kita pulak yang semangat...kita mak mak ni tak kisah apa pun janji ada untuk anak anak...tapi membeli untuk anak anak hero ni tak susah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...