Salam..
Malam semalam,lepas balik dari sesi berziarah ke rumah adik di Damansara dan shopping complex, saya buat sesi blogwalking ke blog kawan-kawan pulak....bermacam-macam cerita,suka duka pengalaman blogger yang boleh kita jadikan teladan,buat sempadan dan macam macam lagi laaa...

Salah satu blog yang saya wajib terjah ialah blog CHIK INN atau Mazlin Nordin,
pic dr blog CHIKK INN...
wartawan TV3. Saya minat dengan Mazlin, sebab cara dia mengendalikan sesuatu program tu, nampak bersungguh sungguh dan bersahaja...ye lah..dia pun mengendalikan program yang serius dan bukan program yang membuatkan dia kena contorl ayu macam wartawan lain tu...


Mazlin nampak macam lasak...tapi sewaktu dia mengendalikan rancangan BERSAMAMU...saya selalu lihat airmata dia mengalir....hmmmm perempuan tetap perempuan kan....


Saya suka baca entri dia yang menuntut dia ke luar negara mengendalikan sesuatu rancangan. Seronoknye...walau pun pergi untuk berkerja, tapi ibarat kata orang kampung saya 'kill two birds with one stone'...ha ha ha....kerja dan makan angin...


Saya pernah menyimpan cita cita untuk jadi wartawan....sebab saya memang suka berjalan dan menulis. Lepas SPM,saya mohon ITM ( waktu tu ITM laa..zaman dolu dolu...) dapat tau kursus media komunikasi tu...suke hati...


Tapi,langit tidak selalunya cerah...cewahhh...tetiba pulak negara dilanda kegawatan ekonomi yang kronik...abah terpaksa berhenti kerja,dan waktu tu,susah nak dapat pinjaman biasiswa...mana ada PTPN macam sekarang...saya pulak anak sulung dan ada empat lagi adik yang bersekolah....so...terpaksa berpuas hati ke tingkatan enam saja...


Tapi,saya dulu minat menulis,selalu hantar karya ke majalah majalah. Honororium pertama saya dapat sewaktu saya di tingkatan dua. Saya tulis cerpen tau.....menang hadiah pertama lagi...kadang kadang dapat hamper...Saya simpan semua karya yang tersiar dalam satu folio..malangnya banjir besar dah menghanyutkan semua folio folio yang saya sayang tu...


Agaknya...kalau saya berjaya jadi wartawan..entah macam mana lagi laaaa sibuknya saya yee...jadi cikgu pun dah rasa macam tak cukup kaki tangan mengejar waktu...


Hmmm...tapi saya bersyukur dengan segala rezeki yang diberi Allah...semuanya ada hikmat dan rahmah..betul kan????yang penting,kita kena ikhlas,redho dan suka dengan apa yang kita buat...bak kata oghang Peghak,oghang kampung teman lee, kata deme 'do the best in whatever you do...'he he he..betui ke tu...? tapi buat benda baik saja tau....buat jahat jangan sekali,berkali kali lagiiii tak boleh...dengo tu yea yeop dan yong....

9 dah buat karangan gred A:

Tomato Gurl's Life said...

takpe akak..skang pun kerja murni..mendidik anak bangsa..byk pahala tue..1lg kalo akak jd cam mazlin maybe kita xkenal kot..huhu

ciktom tag award kat akak;

http://tomatogurlslife.blogspot.com/2010/11/cinta-dan-anugerah-iii.html

Ellen said...

hai Kak Nurin, cerita akak ni macam cerita sepupu ellen yang tak dpt sambung pelajaran psl kegawatan ekonomi tapi dia punya semangat, so sekarang dah berjaya selepas abiskan PJJ.
Ellen doakan semoga akak terus berjaya ya...

Cikgu Nurin said...

Cik Tom,akk dah ambik award tu..nnti akak buat enti yekk..suka sangat..terima kasih...

g0m0k9enDek said...

cikgu nurin ku, hahah... mmg bajet cam cikgu pun tadik dalam gamba.. sib bek tengok betul2.. haha

Cikgu Nurin said...

Hai Ellen..tima kasih..tu laa..sekarang ni pun akak tgh PJJ...orang lain dah g kemana-mana...akak dok merangkak lagi..tapi rezeki kan....

Cikgu Nurin said...

Gomok...he he he..tu namanya murid yang prihatin...ok dapat A nanti markah matematik gomok he he he...

me suya said...

so, memang kebetulan kan kak..
so, suya dedicated poem ni untuk sis

Cikgu Nurin said...

tq suya...luv u...

abgreds said...

assalamualaikum cikgu..

suka juga nak tulis-tulis ni. tapi masuk kat majalah sekolah jer.

ada blog ni baru kunun-kunun nak tulis balik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...