UUUUUUUUUUU........

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*





CHAAAAKKKK....
aaaaaaaa...tu diaaa....

Salam, salam....

                                                          * ********* ******************
Hari Khamis lepas semua murid dapat surat siaran.
Hari Sabtu ialah hari sekolah ganti CNY.

Jadual Hari Selasa ye murid-murid...
"Laaaa...cikgu, kenapa kita kena ganti sekolah sebab Raya Cina?"

"Kenapa?" soalan dijawab dengan kata tanya.

"Sebab, kita tak sambut Raya Cina, pastu sekolah kita mana ada murid Cina...?"

"Wah, wah, wahhhh....yang awak bercuti seminggu tu, tak kira pulak sekolah ada murid Cina ke tak yeee..."

Murid-murid "He he he..."

"Dah, datang je, jangan banyak songeh,kita buat latihan nasyid untuk Majlis Sambutan Maulid ur Rasul minggu depan,nak?"

"Eh, cikgu pandai nyanyi nasyid ke?"

"Pandai...."jawab cikgu.

"Nasyid apa cikgu pandai nyanyi?"

"Nasyid Enjit-enjit Semut, versi  Hantu Kak Limah", Cikgu geram sikit sebab kebolehannya dipertikaikan.

"Haa ha haa...."

Budak budak belum matang..biasalah, cikgu kena layan cara diorang jugak, kalau tak, Hari Sabtu ganti, sekolah senyap sunyi....


                                                             ******************************

Latihan nasyid.
Lagu berjudul Rasulullah.
Cikgu ajar, bersungguh-sungguh...
Guna ini....

Haaa..kan cikgu cakap,cikgu pandai nyanyi.....
                                                 **************************************
Itu pembuka cerita...set induksi sebelum mengajar.
Wah...panjangnya.
Biasa laaa...
Cerita Tamil pun, dekat dua jam intro, baru sampai ke isi....  

Habis kelas, terkocoh-kocoh balik, sebab baru tersedar, saya terbawa kunci rumah Cik Bab punya.
Kalau saya terlambat, dia nak masuk rumah tak boleh, duduk luar pagar. *hitam nanti*
Takutkan, anak di luar...kita belum sampai.

Saya ikut jalan pintas.  Turun saja bukit bukau sekolah tu, kereta dah berderet di depan saya.
Saya kira ada lima buah di depan.
Mula-mula laju, di pertengahan jalan yang sempit tu, slow, sebab lori-lori di letak di kiri jalan.
Di sebelah kanan, dari jauh saya nampak sebuah Harrier.

"Bagus driver Harrier tu, beri laluan ( kereta-kereta di depan  saya )...."bermonolog.
Hampir tiba giliran saya, saya terfikir untuk biarkan Harrier tu jalan pulak.
* Maklumlah, saya selalu kena, nak beri laluan pada satu kereta untuk membelok, kereta-kereta lain yang mengekor, ambil kesempatan, sampai kita pulak yang tak boleh bergerak ke depan.  *

Saya nak ke tepi,tapi bila lihat cermin pandang belakang,
"Emmm..satu kereta je...tak pe kut, jalan laa...." bermonolog lagi.
Dari jauh, saya beam lampu, tanda terima kasih pada driver Harrier tu. * Harrier cermin gelap, tak nampak driver *
Lepas tu, angkat tangan...* berbudi bahasa dan bersopan santun kannn *
Bila sampai betul-betul di sisi Harrier tu, saya senyum lebar-lebar...
Lah.....                                                          
                                                                     
*
*
*
*
*
*
*
*
TAK DE ORANG RUPANYA......

Cepat-cepat turun tangan.
Toleh kiri kanan...
Selamat, tak de orang nampak...
Tersengih-sengih sorang diri...

                                            *******************************
Sampai di rumah, bunyi SMS masuk.
Chek.

WAH...BAGUS PUNYA ANGKAT TANGAN....
AKU TAK NAMPAK DRIVER PUN DALAM KERETA TU?
KAU NAMPAK?
ANTU KAK LIMAH KUTTT...
HI HI HI...
SUNGGUH BERSOPAN
                
Kawan saya rupanya kat belakang tu...
Jenuh la kena titik Isnin ni....

Inikah yang dikatakan Nak Buat Baik Biar Kena Tempat @ Buat Baik Berpada-pada?
Whatever la Yongggg....Ngeee.....

P/S: maafla, Hantu Kak Limah antara watak hari ini, maklumlah masing masing tengok Astro First...

34 dah buat karangan gred A:

sarah-najwan said...

hehe..kene gtu rasa malu je..
tapi jika kene kita bg laluan dan mereka xangkat tgn pom..rasa mcm geram je kat driver tu..

**bila khurafat nk promo ni kat astro first..hehe

Cikgu Nurin said...

Sarah: akak selalu kena macam tu, dah la bg laluan,angkat tangan tak, muka pulak alahaii...

GreenJade said...

hihihi ke-malu-an yg amat besor terasa disitu ekekeke

ni name nye buat baik x berpada2 ngehngehngeh

Cikgu Nurin said...

Jade:siang hari terang benderang lak tu....

rasa nak menyorok bawah seat...hi hi hi...

Citarasa Rinduan said...

cikgu nurin selamat malam..

masa zaman ayu sekolah agama...ayu mmg wakil daerah utk pertandingan nasyid...tahun 89-91.ayu bawa solo utk lagu rASULLullah...



PS: semoga berjaya utk anak2 buah cikgu

Cikgu Nurin said...

Perghhh...mesti suara Ayu sedap...akak tak pandai nyanyi...hi hi hi...ajar bebudak tu guna youtube...

Sham said...

masa praktikum asyik duk kena tegur pasal set induksi je...sekarang ni set induksi je boleh habis 1 masa...hua hua...

Cikgu Nurin said...

Sham: set induksi sekarang ni lebih kepada...menenangkan bebudak tu..yg duk hu ha hu ha dalam kelas..sabo je laaa...

kasihredha said...

hihihi...akak gelak sorang2 baca n3 kali ni.
Takpe cikgu, niat dah baik...dah dapat markah.
Alamak ada kawan nampak pulak...hihi

Cikgu Nurin said...

kak: Insyallah...dapat pahala...tu laaa, kantoi la pulak, ingat da selamat...

fiezah91 said...

hahahaha..adeyyyy.. entri ni ilangkan ngntok akibat smlm tido lewat.. huhu

g0m0k9enDek said...

kah kah kah.. ini betul2 lawak! xper.. janji hati ikhlas kan kak?? haha

Cikgu Nurin said...

fiezah91: tdo lewat bertenet la tu....

Cikgu Nurin said...

Gomok: yea..akak sangat ikhlas...he he he...tak der orang pun,janji sopan gitew...hi tak kose...

suri solehah said...

salam hehe..takpa kurang2 dah ada niat baik..dapat pahala

Cikgu Nurin said...

Suri: dah dapat pahala kan,kan,kan?

ibnu marzuki al firdaus said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Cikgu CTE said...

salam perkenalan..

dah selalu terserempak ngn cikgu nurin dalam ulasan kawan2 blog tapi tak pernah singgah cini...cantik bangat blog nie...

N3 pun leh buat orang tersenyum...

Cikgu Nurin said...

Cikgu CTE...terima kasih singgah blog kocik saya ni...

alaaa..templete pasang siap jer...nak buat sendiri,tatau...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sis...adik suka nyanyi nasyid,nak dgr tak?adikrindu sgt ngan sis..huhu

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

kak, saya kene belajar set induksi dari akak ni...untuk praktikal tahun depan ^_^

wah..wah... bagus cikgu ni...angkat tangan...siap bagi lampu lagi.. depan tak ada kereta ke kak? kalau ada..mesti dia tertanya-tanya kenapa akak bagi lampu kat dia..hihihihi

kira oklah tu..berbudi bahasa dan bersopan santun...
hrumm... saya tak pernah kot lambai kat kereta tak ada orang.. hehehe [jgn marah yea kak?] ^_^

Zaitun said...

Salam kenal

Hantu kak limah hehehe....

YAYA AZURA said...

cikgu kena tag ye..

http://diariibuwafiq.blogspot.com/2011/02/mak-dara-1st-giveaway-ga.html

Ati Masrif said...

hehe...

takpe..takpe..

sekurang2 nya berbudi bahasa kat keta tu...huhu


Jom baca: BERTEMU MAN KIDAL

al-lavendari said...

terima kasih kerana sudi follow saya. maaf kerana belum sempat jelajah blog anda.

Ati Masrif said...
This comment has been removed by the author.
Ati Masrif said...

as salam cikgu nurin,

pi mana tu..
nak kata cuti..lum cuti sekolah lagi
sibuk ka...linduuu ahh...

^____~


Jom baca: ULANG TAHUN KE-10

Cikgu Nurin said...

LM...miss u too....:)))

Cikgu Nurin said...

Nora: meh, meh blajar ngan akak...akak bg tusyen...he he ,,,

Cikgu Nurin said...

Zaitun: tq sudi bertandang...nanti akak terjah...

Cikgu Nurin said...

Alamk YAYA.......ye kerrr...nanti akak tengok k...

Cikgu Nurin said...

Ati..ader laa..bz tak hengat ni...

Cikgu Nurin said...

Al-lavendri:tq....

nba-Nur said...

Alamak camne boleh kantoi.. hehe..

Cerita Hantu Kak Limah tu memang jadi bahan jenaka waktu di sek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...