Salam semua....
Apa plan coti coti ni..
Atau ibu ibu dok rumah saja ke, masak masak untuk family di hujung minggu?
Maklumlah, yang berkerjaya, waktu hujung minggu macam nilah, kita tunjuk skill..ye dok?

Petang semalam, rumah saya dikunjungi tetamu.
Petang masih panas terik.
Jadi saya menunjukkan skill saya, hidangkan mereka minuman yang menyegarkan tekak...
Almaklumla panasss...


Hah...tu dia...segar dok....
He he he...tapi ini curik Pokcik Ggoooogllee...



Teh ais.....taruk lemon lagi...
Tak cukup dua jug...

Memang buat berjug jug..
Lebihnya saya masukkan dalam tumbler, simpan dalam fridge..

Saya tak minum ais...( jaga badan....emmm ye la tuuu...)
Buat cuma untuk  orang berdua kat rumah ni jer..
Tapi bila dok bukak tutup, bukak tutup fridge tu...
Macam teringinnnla sangat, Saya pun slurrrppp..., teguk sikit...
Eh sedap laaa....lega tekak,Tak cukup, terus bergelas gelas minum....

Minum sampai tak hengat donia kata orang...
Akibatnya...malam tadi, saya tak boleh bangun.  Sakit belakang bagai ditusuk sembilu...whoaaa..
Sakit ya amat...Solat pun buat dalam keadaan paling perlahan....
Lepas Isyak, saya terus 'duummm' kat katil, tak tahan lagi dah...menggigil satu badan...
Air mata pun berlinangan...

Rupanya  My Sivaji The Boss, kesian kat saya kot...he he..
Dia call jiran saya Su, yang pandai mengurut...
Sangatlah sakit wwooii...
Rasa 'macam' nak tobat minum teh ais tu...
Memang tergolek dok..tidur dengan bau minyak bagai...

Moral of the story:
 i )Buat apa pun, jangan melampau...
                           
 ii ) Bila sakit, nak solat pun susah, baru teringat...alamakk kalau aku mati, ibadat macam  tak cukuppp nak bawa ke sana...mintak sihat, nak beribadat dan buat baik...( jadi, gunakanlah  masa sihat sebelum sakit...)

iii) Sakit ni, datang macam ribut, nak pegi macam siput....saya masih lagi sakit, berjalan pun  macam orang dalam pantang...buat entri sambil golek baringgg....



25 dah buat karangan gred A:

azwandengkil said...

Sakit juga adalah salah satu cara bagaimana Allah nak ampunkan dosa-dosa kita.

Ati Masrif said...

as salam cikgu,

bila dah sakit baru sedar segala

tapi banyak yg kita pelajari darinya..



Jom baca: Khas Untuk Semua KAUM WANITA.. mesti baca!!

kakcik said...

Kakcik cukup suka minum teh o ais limau. Sejukkkk je masuk ke tekak!

Sakit itu salah satu ingatan untuk kita bahawa betapa nikmatnya tubuh yang sihat. :)

Cikgu Nurin said...

Betul tu kakcik...dah sakit baru tau...beruntungnya bila sihat...

kasihredha said...

Semoga cepat sembuh cikgu...

akak dah terpesona tengok gambar teh ais di atas...ingat cikgu snap sendiri...dalam hati dah niat nak belajar snap gambar dgn cikgu...hhihih...ghupe2nya pakcik google punya..:))

kakchik@ella said...

Alahai cikgu nurin, cepat sembuh ye.

Rashid said...

oooo alergic minum teh ais limau ek .. ingatkan orang ada gastrik je tak boleh minum teh ais limau

kasihannya ..

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

salam kak..
melawat selepas pulang dr kuliah malam...

wah..segar betol tgk air akak...
ingatkan akak yg buat... siap ada daun2 lagi... hhuhuhu


akak masih study? di mana?
terima kasih komen entry memberi semangat kpd sy... ^_^

Sham said...

salam kenal...

Allah nak bagi pahala tu...moga cepat sihat ya...

ckLah@xiiinam said...

Lepas joging, tengok air tu...hmmmmmmmm!

alizaarif said...

salam..harap akak cepat sembuh k...

nba-Nur said...

Salam.. Kak Rahiza, semoga cepat sembuh. Bila ditimpa sakit, banyak perkara yg tergendala.. Sakit tu kifarah dosa.. banyakkan bersabar ye.

Cikgu Nurin said...

Kak Kasih: he he...gambar curik je...air kita buat tak ler cantik macam tu...

tq kak...

Cikgu Nurin said...

kakcik ella: tq sudi singgah...:))

Cikgu Nurin said...

Cikgu Rashi: Umur dah banyak...macam macam dah pantangnya...

Cikgu Nurin said...

Nora: kalau akak buat, tak de daun daun tu semua...daun teh je...

Cikgu Nurin said...

Sham: tq...terima kasih susi singgah...

Cikgu Nurin said...

ckLah: jogging? waa...tak cukup taekwondo jogging lagii...

Cikgu Nurin said...

Za: tq...da ok skit...

Cikgu Nurin said...

Nur: betul cakap nur..dah sakit, baru ingat itu ini...

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah.

terima kasih kerana sudi join Gegar Blog bersama citarasa rinduan..

cikgu yer....semoga cikgu cepat sembuh untuk menjalankan tugas pada hari esok

Cikgu Nurin said...

Citarasa: Boleh ke gegar sini...he he ..tqvm...

GreenJade said...

nasib baik le pesen minum dlm gelas..

kalu pesen minum dlm jug..mau berjug2 gitu..

mau dpt pekej penginapan di wad perubatan selama smggu..atoiii akak chekgu kite nih..sabo je ler..hik hik hik

moga cpt sembuh yea..SAY NO NO NO to teh ais yeah :)

Cikgu Nurin said...

Jade; tobat akak sekejap...he he he...

nba-Nur said...

Salam.. Kak Rahiza, sibuk ye.. Dah sihat ke belum? Rajin2 makan ubat ye.. Semoga akak cepat sembuh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...