Baru sekejap tadi saya merayau-rayau kat FB..
Dah berabad tak jenguk.  Saja nak tahu status dua anak saudara yang menetap di Jepun.
Ternampak Page kepunyaan artis Wardina Saffiya yang di suggestkan oleh seorang kawan.
Saya klik...dan terbaca tulisan bagaimana Wardina mendidik anaknya bersolat, dan anaknya Amna amat rajin bersolat tanpa disuruh..
Saya copy sepenuhnya di sini...


BERBALOI PENAT LELAH KU...



by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm.
Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...


I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...


I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-


1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat


2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat.

(hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....

ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"


3)Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....


4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)


5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what???? She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.


Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!


And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!


I love you all!!! Good night.....


But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?


** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....








p:s: Indeed,kalau tengok anak dah boleh bersolat sendiri, rasa macam nak menitis air matakan?  Saya selalu bagi tau anak saya Cik Bab,"adik kena rajin bersolat, baca quran dan sentiasa berdoa...sebab nanti, kalau ibu mati..hanya doa adik antara tiga perkara yang akan temankan ibu di alam barzah"....

Lepas tu boleh tengok airmata dia bergenang...

33 dah buat karangan gred A:

kasihredha said...

ya Allah bestnya pengalaman ini...sungguh2 terharu...sebak .

Citarasa Rinduan said...

ayu suka sangat dgn wardina..
cara dia latih anak dia pun boleh buatkan ayu rasa ak ikut cara dia

cikgu nurin..
bukan cikgu jer yang akan menitiskan air mata..
walahemah umai yang baru 3 tahun lebih dah ikut ayu bersolat..ayu akan cium dan peluk sebab rasa syukur sangat2

Cikgu Nurin said...

Kak Kasih: tu laaa..kita yang baca pun rasa sebak...bagus dia...

Cikgu Nurin said...

Ayu: Bagus cara diakan? dia memang artis yang boleh dijadikan ikon..satu-satunya artis yang boleh dijadikan contoh.

Chik Na said...

syhdunya baca cerita wardina nih..

Cikgu Nurin said...

Chik Na: kita pun rasa sebak...

Sham said...

bagus wardina ni yek...ramai orang suka cara dia...

Cikgu Nurin said...

Sham:tegas diselangi kasih sayang

kakcik said...

Bergenang airmata kakcik....

Cikgu Nurin said...

Kakcik: bagus kan dia?

sahromnasrudin said...

assalamualaikum...

solat adalah tiang kita..jika konsisten melakukannya campaklah kemanapun pasti kan selamat..

remaja hari ini mmg ramai yang abaikannya..mungkin tak dititikberatkan oleh ibubapa mereka

Cikgu Nurin said...

Sahrom: sebab tu solat dikatakan tiang agama..:)

Ati Masrif said...

baguslah wardina ni ye..

ati pun nak ikut contoh yang
amat baik ini ..

anak dara kita 10 tahun pun selalu
saje tertinggal solat

Cikgu Nurin said...

Ati:Ye..yang baik tak salah kita ikut..

Sue said...

masa sue baca malam hari tu pun lepas mr hubby tunjukkan pada sue, mmg rasa tersentuh je.. :)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Alhamdulillah. Inilah contoh artis yang harus diikuti. Sangat menitikberatkan hal solat untuk anak-anak. MasyaAllah sangat murni dan didikan yang sangat bagus. Semoga kita terus menjaga amalan pertama yang akan dihisap di akhirat kelak. InsyaAllah :)

Cikgu Nurin said...

Sue: gigih dia kan..?tengok pic anak dia solat,rasa sejuuukk je..

Cikgu Nurin said...

Hami: tq sudi singgah blog akak...yea,rasa-rasnya dia satu-satunya artis yang boleh dijadikan contoh teladan...
*cari isteri macam tu tau..*:)

Zaitun said...

Terharunya kak Zai baca cara dia mengajar anak.

Anak2 kak Zai buat masa ni alhamdulillah ok caranya kak Zai bawa anak2 pergi umrah biar mereka tengok kebesaranNya.

Cikgu Nurin said...

Kak Zai:di sana lagilahkan?diaorang boleh namapak sendiri,semua umat Islam tak kira bangsa dan darjat,solat bersama...:)

sarah-najwan said...

anak saya yg 3 hero tu..ayah dia yg pulun suh solat..

setakat ni ok utk along dan angah..

ada gak terlepas tapi yg pasti..asik kene ingatkan..

Cikgu Nurin said...

Sarah: solat mmg kita mak ayah kena paksa kan?kalau tak diorang liat....

Kakzakie said...

Sungguh betul apa yg dipaparkan. Apa jua yg digaris-panduankan oleh Al-Quran memang tiada cacat-celanya. Sebab itu kena didik sebelum meninjak 7 tahun. Sebab 7 tahun dah kena tunaikan semua 5 waktu.

✿....rossa alina....✿ said...

waahhh..mesti wardina ni ibu yg penyayang..

mmg best kalau dpt tgk anak sendiri solat xpayah di suruh..

tp saye blom kawen..heee... :)

Cikgu Nurin said...

Kak Zakie:kadang-kdg kita rasa tujuh tahun macam keciiill sgt,kesian,tapi kesian lagi kalau mereka tak tahu solat bila dewasa nanti kan..

Cikgu Nurin said...

rossa allina:he he he..tak kawin,kena belajar dah semua ni tau...

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

wow~ superb...
perlu dicontohi...

semoga ibu-ibu dan bapa-bapa dapat mendidik anak-anak menjadi anak yang soleh dan solehah..Amin..

semoga saya diberi kesempatan itu juga..[wink*]Amin...

berangan dulu tak apa kan kak? hahaha

alizaarif said...

sememang nyer wardina satu2 artis yg blh dicontohi....insyaallah sy pun nak ikut cara dia dlm mdidik iris...

Cikgu Nurin said...

Nora: haa..cepat, blajar-blajar...praktikkan kat anak sedara tu dulu..hu hu hu...

Cikgu Nurin said...

Aliza: Insyaallah....niat baik mesti dipermudahkan Allah...

nba-Nur said...

Sememangnya inilah yang patut kita contohi.. Sedih baca kisah ni. Sejuk perut ibu bila dapat anak2 yang menyenangkan hati kedua-dua ibu bapa.

Cikgu Nurin said...

Nur: tu laa..suka baca cerita dia ni...

Ummi OmarAmeer said...

Nice sharing ...feel free to exchange link...terima kaseh, cikgu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...